UPS Aküsü gerektiğinde enerji depolamak ve gerektiğinde bu enerjisini kullanmak üzere çalışır. Otomobillerde kullanılan start akülerinden farklı olarak iç dizaynı daha farklıdır.
Yeni üretilen bir teknoloji olan VRLA / AGM ve GEL teknolojisi akülerde asit sıvı bazda değildir. Bu sayede bakıma ihtiyaç duyulmadan kullanım ile cihaz içi ve benzeri dahil kapalı yerlerde kullanma imkanı gibi avantajları mevcuttur.Depolanması, taşıması ve nakledilmesi kolaydır. Mobil uygulamalar için idealdir. Dar alanlarda ve hacimde azami performans sağlanabilir.
Üst üste şarj edilme özelliği mevcuttur. Bakımsız akü veya kuru akü olarak tanınan ürünlerin gerçek tanımı ve açılımı : VRLA (Valve Regulated Lead Acid) veya SLA (Sealed Lead Acid). Kapalı sistem çalışır, normal koşullar dahilinde bakıma ihtiyaç göstermemesi ile asit ve su ilavesine imkan yapısı olmadığı için ülkemizde genellikle bakımsız akü, kuru akü olarak adlandırılmaktadır. En çok tercih edilen modelleri 12 volt monoblok yapıda olanlarıdır.
Tüm bunların dışında 2 ve 6 volt olan akü çeşitleri de mevcuttur. Akü kapasiteleri Ah (amper / saat) olarak tanımlanır, ticari ve yaygın kullanımı olanları aşağıdaki gibidir :
1 Ah, 1.2 Ah, 1.3 Ah, 2 Ah, 2.2 Ah, 4 Ah, 4.5 Ah, 5 Ah, 7 Ah, 9 Ah, 10 Ah, 12 Ah, 15 Ah, 16 Ah, 17 Ah, 18 Ah, 24 Ah, 26 Ah, 28 Ah, 38 Ah, 40 Ah, 44 Ah, 65 Ah, 70 Ah, 80 Ah, 90 Ah, 100 Ah, 110 Ah, 120 Ah, 135 Ah, 150 Ah, 200 Ah
Bu tip aküler (Bakımsız aküler / kuru aküler ) kendi aralarında seri ve/veya paralel bağlanabilir. Bu gibi akülerin başlıca kullanım alanları UPS, Kesintisiz Güç Kaynağı, KGK, alarm sistemleri güvenlik sistemleri, GSM, haberleşme, acil aydınlatma, acil çıkış üniteleri, trafo merkezleri, şalt tesisleri, otomasyon, kablolu televizyonlar, telefon santralleri, denizcilik, marin, güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerjisi sistemleri olarak özetlenebilir. UPS aküsü, güç kaynağı aküsü olarak da bilinmektedir. Tüm bu uygulamaları durağan yerdeki, sabit tesis / stasyoner uygulamalar başlığı altında toplayabiliriz. Bu anlamda ve teknik olarak da marş / start özelliği olmadığı veya tavsiye edilmediğini söylemek mümkündür. Akülerin dizayn ömrü sınıfları mevcuttur. Marka, tip ve modellere göre markalar arası farklılık gösterebilir. Uygulama veya saha koşullarına göre ürün seçimi yapılabilir.
Ritar, Odyssey, Genesis, Datasafe, Powersafe, FIAMM vb’dir.
Kesintisiz Güç Kaynağı – Ups Aküsü Aküsü
Durağan yerlerde kullanılan, hareketli olmayan, akümülatörlerin genel ifadesi stasyoner yani sabit tesistir.
Güç kaynağı aküleri genellikle ithal menşeilidir.
Bu tip aküler UPS’lerin olmazsa olmaz vazgeçilmez bileşenlerinden biridir. Günümüzde savunma sanayi, telekomünikasyon, ve DC güç kaynağı, charger, redresör, rectifier, doğrultucu, akü şarj cihazı vb. uygulamalarda da kullanılır.
İçinde bulunduğumuz dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarında da yaygın kullanımı aşikardır. Örnek verilecek olursa kesintiye hiç tahammülü olmayan çok kritik, hayati önemi olan gsm, hava alanları, hava meydanları, hastane, ameliyathane gibi yerler ile gündüz enerjiyi depolayıp, geceleri kullanmak gereken aydınlatma, trafik, sinyalizasyon gibi uygulamalar için en ideal çözümdür.
Kesintisiz Güç Kaynağı Akülerinin Faydası ve Seçimi
Kesintisiz Güç Kaynağı Aküsü elektrik enerjisinin kesilmesi durumunda UPS’in devrede olmasını, bu kesilmenin kullanıcıya hissettirilmemesini ve kesintinin uzun sürmesi halinde ise kullanıcının UPS sistemini güvenle kapatabilmesi için gerekli olan zamanı sağlamasıdır.
Kesintisiz Güç Kaynağı sistemleri 7 gün 24 saat, 365 gün hiç kesintisiz çalışacak şekilde tasarlanmaktadır. Sistemde ekonomik ömrü sınırlı olan ve bu durumu önceden bilinen tek malzeme akülerdir. Burada akü seçiminin önemi ön plana çıkmaktadır. Beklentilere uygun, yeterli kapasiteye, performansa ve hedeflenen işletme ömrüne uygun seçim yapılmalıdır.
Siz de fikrinizi belirtin