Akü Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bir cihazın sorunsuz çalışabilmesi çevre koşulları, akü kullanım koşulları ve şarj süreciyle bir birinden ayrılmayacak bir bütündür. Kuru akülerin en fazla kapasite ve zamanla hizmet etmesinde sıcaklık ve nispeten temizlik koşulları önemlidir. Bir başka husus ise şarj değerlerinin doğru ayarlanması için redresörleri doğru bir şekilde çalıştırmak gerekir.
Periyodik bakımlarda dikkat edilmesi gereken hususlar :
1. Akü odası duvarında bir termometre olması uygun olacaktır. Oda sıcaklığının 25C’nin üstünde olmaması aranır.
2. Akü odası havalandırma sistemi aktif olarak çalışmalıdır.
3. Akülerin bulunduğu yer hijyenik ve temiz olmalıdır.
4.Akülerin bağlantı yerleri(kutup başları) temizlenmeli, açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Akülerin kutup başları çeşitli nedenlerden dolayı korozyon olabilir. Gerekirse vazelinle temizlenmelidir.
5. Akü bağlantı civataları kontrol edilmeli, gevşemiş olanlar sıkılmalıdır.
6. Akülerin aşırı derece ısınması tehlikedir. 35C’den fazla olan ısınmalarda akülerde performans kaybı ve hatta şişme meydana gelebilir. Böyle durumlarda hemen bağlantı kesilip akü tedarikçinizle temesa geçmeniz gerekebilir.
7. Avometre ile akü grubu kutuplarından yavaş şarj voltaj değeri ölçülmeli, akü satıcınızın önerdiği değerde olup olmadığı gözlenmelidir.
8. Redresör üzerindeki akü ampermetresinden, uygun şarj akımı gözlenmeli, sıfır gösteriyorsa, ilgili devrelerde bağlantı kopukluğu aranarak, aksaklık giderilmelidir.
Siz de fikrinizi belirtin